Wednesday, March 2, 2016

Təbbət surəsi və düşündürdükləri

Tebbet Suresi ve düşündürdükleri

Surenin Resûlüllah'ın amcası Ebû Leheb hakkında nazil olduğu ve onu lanetlediğine dair yaygın kabul vardır. Hatta ölümü bile bu sure ile ilişkilendirilir ve helak olarak sunulur.
Oysa,
1. Ebû Leheb'in Bedir savaşından sonra (624) öldüğünü biliyor muydunuz? Yani ölümü bu sure ile ilgili değil. Sure ise ilk Mekkî sureler gurubundandır. Surenin ait olduğu dönemle ölümü arasında en az on yıl fark vardır.
2. Ebû Talib'in vefatından sonra Ebû Leheb'in Resûlüllah'ı himaye ettiğini, buna mukabil diğer amca Abbas'ın ise Resûlüllah'ı hiç korumadığını biliyor muydunuz?
3. Peki, sure daha önce nazil olduğu halde, Kur'ân'ın telin ettiği bir Ebu Leheb'in Resûlüllah'ı koruması mümkün mü?
4. Nitekim müşriklerin tahrikleri sonucu, Resûlüllah'ın hâlâ atalarının dinine küfrettiği ve onları cehennemlik olarak nitelediği gerekçesiyle korumadan vazgeçmiştir.
5. Peki, Ebû Lahab'in Bedir savaşına katılmayıp, diğer amca Abbâs'ın katıldığını ve esir düştüğünü kaç kişi dile getirdi?
6. Esir edilen Abbâs'ın İslâm'ı kabul etmeyip diyet ödeyerek serbest kaldığını ve Mekke'ye döndüğünü hiç dikkat ettiniz mi?
7. Amca Abbas'on Mekke'nin fethine kadar Hz. Peygamber'in yanında hiç yer almadığını fark ettiniz mi?
8. Abbas ile Ebû Süfyan Mekke'nin fethinden sonra İslâm'ı kabul etmek zorunda kaldığı halde, Ebû Süfyan'ın sürekli kötü tanıtılıp Abbas'ın ise Resûlüllah'a destek veren birisi olarak tanıtılma yalanını kaç kişi fark etti?
9. Son bir soru: Resûlüllah'ı müşrikler Mekke'de kovalarken Ebû Süfyan'ın evine sığınıp korunduğunu bilen var mı? Mekke'nin fethinden sonra "Kim Ebû Süfyan'ın yanında yer alırsa emniyettedir" sözünü Resûlüllah acaba ne için söylemiş olabilir?
108. Ebû Talib'in vefatından sonra müşriklerin baskısına maruz kalan Abbâs, ne iş yapardı? Onun iyi bir tüccar olduğunu ve Haşimilerin en zengini olduğunu düşünürseniz, sizce niçin Resûlülah'ın yanında yer almamış olabilir?
10. Mekke'nin fethinden sona yaptığı konuşmada Resûlüllah "Bundan böyle riba (faiz) ayaklarımın altındadır, ilk ilga ettiğim riba da amcam Abbas'ın riabsıdır" sözü neyi hatırlatıyor. Faizcilik yapana ne denir?
12. şayet Abbâs gizli el ve destekçi ise on kişilik cennetle müjdelenen kontenjana niçin dahil edilmemiş? Yeri gelmişken, dünyada cennet biletinin kesilemeyeceğini ve bu iddianın tam bir yalan olduğunu bu arada belirtmiş olayım.
13. Son olarak, 630'dan sonra Müslüman olan Abbas'a Resûlüllah'ın Medine'de yer verdiği ve hürmet gösterdiğini, iyi bir sahabi olarak hayatını devam ettirdiğini, Resûlüllah'ın vefatı sırasında toplumu teskin ettiğini, yukarıda söylenenlerin daha önceki hayatına dair kesitler olduğunu, Müslüman olmasından sonra geçmişinin onu bağlamayacağını, ancak bazı gerçekleri anlatabilmek adına siyer üzerinde ne tür karartmaların yapıldığını göstermek için örnek verdiğimi hatırlatır saygı ve hürmetler arz ederim.

İsrafil Balcı

No comments :

Post a Comment